Historie De Poort van Kleef

Historie De Poort van Kleef

Eigenaren
Vanaf september 1985 zijn Hans Peter en Miranda Korendijk eigenaar van slijterij ‘De Poort van Kleef’. Zij zijn begonnen aan de Rielerweg 70 en momenteel hebben zij een winkel in een groter pand aan de Rielerweg 37 en een filiaal aan de Boxbergerweg 15. Hans Peter is voornamelijk aanwezig op de Rielerweg en kan u met zijn uitgebreide kennis veel vertellen over het ruime assortiment.

Historie
De naam slijterij De Poort van Kleef  is een bekendheid in Deventer en omgeving.  Iedereen die op zoek is naar een goede fles wijn, een smakelijke likeur, een speciaal bier of een fijn gestookte fles gedistilleerd heeft bij ons grote kans van slagen!

De slijterij bestaat al sinds 1910. Opvallend is dat de naam De Poort van Kleef in diverse plaatsen voorkomt, onder meer in Utrecht, Amsterdam, Apeldoorn en Zutphen. Meestal betreft het een café of een restaurant. De verwijzing naar de Duitse plaats Kleef is waarschijnlijk ontleend aan het verblijf van Duitse handelsreizigers die vroeger in de betreffende uitspanningen bleven “kleven”.

De historie van De Poort van Kleef gaat terug tot het jaar 1910 toen de winkeldeuren van een pand aan de Nieuwe Markt in Deventer geopend werden. Wie de toenmalige eigenaar was is niet bekend, maar jarenlang bleef het pand aan de Nieuwe Markt het domein van de slijterij totdat de winkel in de Tweede Wereldoorlog tijdens een bombardement werd verwoest. Er werd gezocht naar een nieuwe lokatie en deze werd gevonden: Rielerweg 70. Het was een kleine winkel met een oppervlakte van vijftien vierkante meter.

In de loop der jaren zijn er verschillende eigenaren geweest , waaronder Klein Klouwenberg en Flierman, maar de naam bleef onveranderd. In 1985 werd De Poort van Kleef overgenomen door het echtpaar Miranda en Hans Peter Korendijk, die ervoor zorgden dat het assortiment aanzienlijk uitbreidde. Met deze uitbreiding kwam ook de wens een ruimere lokatie te betrekken. Zodoende verhuisde de slijterij in 1992 naar een ruimer pand in dezelfde straat: Rielerweg 37.

Inmiddels is de slijterij uitgegroeid tot een van de grootste en best gesorteerde slijterijen van de regio. Met de komst in 1997 van het filiaal aan de Boxbergerweg 15 is de reputatie zeker versterkt.