Blog: Talisker

Blog: Talisker

Talisker
Soms kom je met vakantie op plekken waar je van denkt dat je daar ook prima zou kunnen wonen. Zo’n plek was het schotse eiland Skye en ondanks het slechte weer hadden wij beiden het gevoel dat we daar wel zouden willen wonen. Want wat een mooi groen eiland en wat een mooie watervallen. Die mooie watervallen zijn er natuurlijk omdat het zoveel regent maar daar hou je rekening mee als je naar Schotland gaat.

Als slijter en whiskyliefhebber ga je natuurlijk ook naar de distilleerderij welke op het eiland staat. Namelijk de Talisker distillery. De distilleerderij ligt fantastisch aan zee en ik heb hier genoten van de mooie omgeving en de rondleiding die wij kregen. Maar misschien nog wel meer van de zeehonden en de kans op dolfijnen welke je eventueel kon zien vanuit de distilleerderij.

De whisky welke Talisker maakt, wordt gebruikt voor onder andere Johnnie Walker red en black maar wordt gelukkig ook als single malt uitgebracht. Gelukkig zijn ze op het besluit teruggekomen om whisky uit te brengen zonder leeftijd. Zo blijft de tien jaar oude whisky bestaan.  De Talisker is geliefd bij veel whisky drinkers. Dit komt onder andere omdat hij afwijkt van de gemiddelde whisky. Het is namelijk een krachtige whisky omdat de mout veel turfinvloeden heeft.

De whisky is ook afwijkend in zijn alcoholpercentage. Whisky moet volgens de regels minimaal veertig procent alcohol bevatten, anders mag het geen whisky heten. Daarom zijn er op de markt ook veel malt whisky’s die net boven de 40% zitten. Terwijl whisky’s van Talisker 45,8 % alcohol bevatten. Dit alcoholpercentage verwijst namelijk naar de breedtegraat waar de distilleerderij gelegen is.

Wij hebben verschillende Taliskers in onze slijterijen staan. Ze brengen namelijk elk jaar weer een limited edition uit en ook oudere Taliskers. De oudste Talisker welke wij op voorraad hebben is 35 jaar oud. Deze heb ik niet voor u openstaan om te proeven maar diverse andere wel. Dus kom bij ons binnen om te proeven en bewonder onze speciale etalage welke geheel in het teken van Talisker staat.  Daarnaast is de Talisker 10 years als whisky van de maand november voordelig geprijsd.