Japanse whisky
Er is al veel bekend over whisky, maar voor veel whisky liefhebbers is het een openbaring wat voor kwaliteit de Japanse whisky’s hebben. De namen zijn soms lastig uit te spreken maar Nikka, Yamazaki, Hibiki en Hakusha zijn voor ons nog wel uit te spreken.
Omdat de grondlegger van Japanse whisky de kunst had geleerd in Schotland, gaan veel mensen ervan uit dat Japanse whisky een kopie is van Schotse whisky. Maar niets is minder waar! Het is lastig de vinger te leggen op de Japanse stijl, maar over het algemeen zijn de whisky’s verfijnd en heel helder in geur en smaak.
Wat bijzonder is aan Japanse whisky, is dat men niet de tijd had en wilde nemen om jarenlang te proberen goede whisky te maken. Ze hebben het whisky maken daarom op een wetenschappelijke en technologische manier benaderd.
Wat je in Japan dan ook vaak vaak tegenkomt is een ketelhuis met heel veel verschillende vormen ketels. Hierdoor kunnen ze veel stijlen maken om zo tot een specifieke smaak te komen. Ze hoeven dus ook niet onderling te handelen in vaten om een blended whisky te maken. Ze kunnen alles wat ze nodig hebben zelf maken.
Wat regelgeving betreft blijven de Japanners ook dicht bij de Schotten. Een minimum van veertig procent, gerijpt voor een periode van minimaal drie jaar en één dag in Eikenhout. Waar de Schotten eigenlijk alleen Europees en Amerikaans eiken gebruiken, gebruiken de Japanners ook nog een Mizunara eiken. Dat is een Japanse eikensoort die weer een heel andere smaak afgeeft. Maar omdat het niet heel praktisch is, het hout lekt snel, wordt het niet vaak gebruikt. Verder mag er net als bij Schotse whisky geen smaakstof toegevoegd worden en moet het gemaakt zijn van honderd procent graan.
De whisky’s die ik eerder heb genoemd staan bij ons in de slijterij. We hebben daarnaast ook nog de Togouchi van 18 jaar oud op voorraad. In totaal hebben we ongeveer twintig verschillende Japanse whisky’s staan.
Ik heb een paar flessen open staan zodat u kunt proeven. Kom dus snel eens langs!